Filmjölksbröd med nötter & solrosfrön!
Ingredienser:
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1 dl hela hasselnötter (ev)
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin och eventuellt hasselnötter. Blanda väl, men mycket försiktigt.
Smörj en 2-liters brödform väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter, sänk sedan värmen till 175°C och grädda ytterligare ca 30 minuter. Täck ev med folie. Pröva med sticka att brödet känns torrt. Låt brödet vila minst 5 timmar i formen.
Pröva även att smaksätta med torkad eller färsk frukt. Det är bara att blanda med mjölet och fröna.
Det blir verkligen supergott! :)